ČlánkyMagazínTopVianoceZaujímavosti a nápadyZdravie

Náhrady vianočného kapra

Ryba je symbol a nesie v sebe posolstvo. Má hlboký význam najmä pre kresťanov, pretože slovo ryba pochádza z gréckeho slova „ichthys“, čo v preklade znamená Ježiš Kristus Syn Boží Spasiteľ. Symbol ryby je tiež symbolom kresťanov a symbolom hojnosti, pretože Ježiš Kristus podľa evanjelia rozmnožil ryby a chlieb, aby nasýtil tisíce hladných ľudí.

Tradičnou rybou Vianoc je odjakživa kapor. Jeho šupinky prinášajú šťastie a ľudia si kladú do peňaženiek, aby mali po celý rok dostatok financií. V niektorých rodinách je kapor neodmysliteľnou súčasťou Štedrej večere. Aj napriek množstvu drobných kostí a zložitejšej príprave zdobí stôl na Vianoce skoro každej Slovenskej rodine. V niektorých domácnostiach však preferujú iné ryby, najmä, ak majú menšie deti, pre ktoré by kapor mohol byť s jeho kosťami nebezpečný. Ktoré sú tie najobľúbenejšie?

Rybie filé

Rybie filé, najčastejšie z aljašskej tresky, nájdeme zväčša mrazené a obalené vrstvou ľadu. Ten je veľmi dôležitý, aby chránil rybie mäso pre vysušením, pretože je veľmi citlivé na kyslík. Tento proces sa nazýva glazovanie. Zmrazená voda však bohužiaľ niekedy tvorí väčšiu časť balenia a spôsobuje tak nervozitu kupujúcich. Keby sme predsa chceli kúpiť vodu, kúpime si minerálku a nie rybie filé. Ale dosť bolo negatív. Tento druh, okrem obsahu vitamínov a minerálov rybám vlastným, je najjednoduchším na prípravu, pretože krásne drží svoj tvar. Je chutný, no intenzívny. Na zjemnejšie však existuje jednoduchý trik – filé namočte deň pred prípravou do mlieka. Prekryje rybací zápach. Filé sa podávajú vyprážané alebo opečené na masle s troškou korenia a kvapkou citrónovej šťavy.

abstract-1238248_960_720Losos obyčajný alebo Losos atlantický

Losos je druh dravej ryby, ktorá prečká väčšinu svojho života v moriach. Dospelé lososy však v období trenia migrujú proti prúdom riek, aby do sladkej vody naložili vajíčka. Malé lososy potom rastú v rieke a keď sú väčšie, migrujú späť do mora. Práve tento pohyb a zmena prostredia vraj spôsobuje, že losos je jemná a chutná ryba obľúbená aj v našej kuchyni. Jeho cena je na našom trhu vyššia, pretože za kvalitu sa právom platí.

Losos má lahodné ružovo-oranžové mäso bohaté na vitamíny a omega 3 a omega 6 kyseliny. Vďaka nim patrí k najzdravším na srdce. Obsahuje až 58% bielkovín, ktoré by sme mali denne prijať zo stravy. Podporuje chudnutie a udržiava náš metabolizmus v neustálej činnosti. Obsahuje tiež nízke množstvá zdravého tuku. Lososa môžete pripravovať na rôzne spôsoby: grilovaného, pečeného, obaľovaného, no je výborný aj do šalátov. Pri príprave Štedrej večere k nemu pridajte bylinky, med a opečte na masle – k sviatočnému šalátu sa vám bude výborne hodiť a bude to oproti filé a kaprovi vítaná zmena!

Pangasius

 Druh rýb pangasius má svoj pôvod vo Vietname. Patrí sem napríklad sumec, ktorý má typické fúzy a môže vážiť 300 kilogramov a narásť do dĺžky 3 metrov. Na náš trh sa ale dostal menší druh pangasia a to sumček žraločí. Nemá skoro žiadne kosti, jeho chuť je porovnateľná s kuracím mäsom a neurazí ani jeho nízka cena. V mraziarenských boxoch si ho môžete kúpiť ako filety, pozor ale na farbu a množstvo vody vo výrobku.

Pangasiusy sa hromadne chovajú na farmách a sú to sladkovodné ryby. Aj keď je to pre niektorých ľudí podradná ryba, svoju obľúbenosť si dlhodobo udržiava aj vďaka spomínanej cene. Jeho chov je podriadený prísnym kontrolám a jeho kvalita je udávaná európskymi normami pre zdravie. Pripraviť si ho môžete už tradične v trojobale alebo iba s korenín. Na prípravu nepotrebuje veľa minút, upečie sa do 4 minút.

Či si už vyberiete na Vianoce inú rybu, ako kapra, alebo mu ostanete verní aj napriek piplačke s kosťami pri jeho konzumácii, vedzte, že Vianočnú večeru si užijete tak, či tak. Aj tak sa pri večeri nesústredíme na jedlo, ale pohľadom hypnotizujeme vianočný stromček a blikajúce darčeky pod ním. Druhé kolo večere potom dobehneme po ich rozbalení 😉

 

Ilustračné foto: pixabay.com

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *