ČlánkyMagazínOvocie a zelenina

Maliny: všestranné ovocie za málo peňazí

Ak máte v obľube maliny, mali by ste vedieť, že je to najstaršie bobuľové ovocie, ktoré podľa výskumov poznali už v dobe kamennej. Vtedy si z nich samozrejme nevedeli robiť také dobroty, aké poznáme dnes. Čo všetko sa z nich dá vykúzliť a aké zdravotné benefity v sebe toto ovocie ukrýva?

Nie je nič lepšie, ako keď počas prechádzok v lese natrafíte na kríky obsypané veľkými a ružovkastými malinami. Ich sladká chuť neláka len malé deti, ale aj dospelých. V prípade, že sa chystáte na výlet počas letných mesiacov, prípadne na začiatku jesene, určite si so sebou nezabudnite vziať prútený košík, ktorý bude s veľkou pravdepodobnosťou pri príchode domov plný tohto zdravého ovocia.

dessert-1331619_1280

Tieto bobuľové poklady možno pripraviť na veľa spôsobov. Deti ich zbožňujú nastoknuté na prstoch, z ktorých ich jeden po druhom jedia. V dospeláckej kuchyni ich ale určite nenechajte len tak ležať v miske. Vďaka ich skvelej chuti ich môžete pridať do takmer každého sladkého pokrmu. Okrem toho sú maliny citlivejšej povahy a rýchlejšie sa kazia, preto ich treba hneď použiť. Či už ste si zadovážili kúpené alebo nazbierané v lese, vydržia vám približne dva dni. Možno z nich vytvoriť ovocné poháre so zmrzlinou, prípadne ich zakomponovať do koláčov alebo pridať do pudingu. Vďaka trošku nakyslastej chuti vám každý dezert oživia a dodajú tú správnu osviežujúcu chuť. Okrem kaloricky bohatých maškŕt sú vhodné aj ako doplnok pri diétach. Štúdie stále dokazujú, že čerstvé plody tohto ovocia dokážu človeka zasýtiť, a taktiež podporujú trávenie.

raspberries-1494081_1280

V súčasnosti sa trendom stali nápoje smoothies, čo predstavuje len rozmixovanú zeleninu alebo ovocie. Do niektorých sa pridáva aj džús, voda, mlieko alebo len kocky ľadu. Lahodná a osviežujúca chuť malinového smoothies vás určite chytí za srdce. Je to celkom jednoduché na prípravu a nezaberie vám to veľa času. K malinám sa hodia banány s mandľovým mliekom, jablká s chia semienkami alebo jahody, ktoré k nimi majú najbližšie. Účinné látky prítomné v malinách sú všetkým čo potrebujete počas chudnutia, očistnej kúry alebo k udržaniu vašej váhy.

Ak chcete, aby vám maliny vydržali dlhšie, existuje na to jeden skvelý spôsob – konzervovanie. Dá sa z nich uvariť chutný džem, marmeláda, sirup, dreň alebo kompót. Dávajte si však pozor na jednu vec. V prípade, že sa rozhodnete pre niektorý z týchto spôsobov konzervovania a vyberáte ich z chladničky, nechajte ich najskôr pri izbovej teplote aspoň jednu až dve hodiny. Pokúste sa pritom zabrániť tomu, aby boli na priamom slnku. Ak túžite po niečom menej pracnom, tak ich len zamrazte. Maliny pred tým dôkladne umyte, oddeľte tie, ktoré sú nahnité alebo rozpučené a takto pripravené vložte do mikroténových vrecúšok. Týmto spôsobom uskladnené vám v mrazničke vydržia celý rok.

Ak chcete, aby ste pri ich konzumácii získali čo najviac zdravia, odporúčame ich jesť čerstvé a tepelne neupravované alebo len v minimálnej miere. Maliny sa vám za to potom poďakujú v podobe vitamínovminerálov ako draslík, fosfor, horčík, vápnik či železo. Dokonca aj malinové jadierka v sebe ukrývajú zdraviu prospešný žltozelený olej. Tento poklad v tele aktivuje protizápalové procesy, znižuje krvný tlak, zbavujú ľudí migrény, stresu a podporuje liečbu zrakových porúch. No aby toho nebolo málo, možno využiť aj listy z malinového kríka. Odvary z nich sú vhodné pri liečbe kožných ochorení, ako aj zápalov ústnej dutiny.

Ďalšie tipy ako využiť maliny v kuchyni:

  • Rozmixujte maliny so sladkým smotanovým krémom a vytvorte si lahodnú kašu na raňajky,
  • neobvyklú, no chutnú kombináciu vytvoríte zmiešaním malín s balzamikovým octom,
  • biely jogurt s čerstvými malinami, medom a čerstvo nasekanou mätou vám padne vhod či už len tak na ráno alebo ako sladká zálievka na wafle či palacinky,
  • vytvorte tzv. malinové coulis, čo znamená hustú omáčku alebo pyré, vhodné k jedlám z hydiny alebo k sladkým dezertom.

ilustračné foto: pixabay.com

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *