ČlánkyMagazínOvocie a zelenina

Mandarínky: Voňavé citrusy na posilnenie imunity

Mandarínky sú u nás, ale aj vo svete veľmi vyhľadávané, a to najmä v období Mikuláša a Vianoc. Ľahko sa šúpu a jedenie po mesiačikoch je zábavné, najmä pre deti. Ich rodným domovom je Čína, do Európy sa dostali v 19. storočí. Dnes sa viaceré odrody pestujú v Amerike, v južnej Európe, v Afrike či v Austrálii.

dessert-752709_640Mandarínky obsahujú vitamín C, ktorý zabezpečuje nášmu telu vyššiu odolnosť a podporu imunity. Taktiež má množstvo flavonoidov, ktoré priaznivo pôsobia na naše srdce, cievy a zabezpečujú tiež zníženie krvného tlaku. Oranžové polmesiačiky obsahujú aj stopové prvky ako draslík, fosfor a vápnik. Tieto minerály zlepšujú stav našich kostí, udržujú našu pokožku zdravú, pevnú a dodávajú nám psychickú pohodu. Medzi priaznivé účinky patrí aj tvorba červených krviniek, podpora rastu svalov, pomoc pri znižovaní cholesterolu a pri zápche. Mandarínky sú veľmi prospešné aj pri diéte. Dodávajú nám vitamíny, ktoré telo pri chudnutí potrebuje.

Kôra mandarínok obsahuje pektín, ktorý má silné protirakovinové účinky. Okrem toho obsahuje aj veľké množstvo éterických olejov, preto sa využíva aj v kozmetike. Éterický olej sa získava z kôry čerstvých plodov lisovaním za studena. Olej si môžete nakvapkať do arómalampy, pridať do kúpeľa alebo do masážnej emulzie. Vôňa mandarínok zlepšuje náladu, upokojuje, pomáha pri migréne, alebo pri problémoch so zaspávaním.

Mandarínkovník je vždyzelený ker, ktorý sa dá dopestovať aj u nás ako črepníková rastlina. Potrebuje hlbšiu nádobu a na dobrý rast plodov teplotu okolo 28 °C. Tieto rastliny bohato kvitnú, preto je potrebná občasná prebierka kvetov aj plodov.

clementines-507149_640Keď v obchode kupujete sieťkové mandarínky, dôkladne skontrolujte, či niektorá z nich nie je nahnitá. Jeden taký kúsok môže rozšíriť škodlivé látky aj na tie ostatné.

Toto sladké ovocie je najlepšie jesť čerstvé. Často bývajú súčasťou rôznych dezertov, pohárov či ovocných šalátov. Veľmi obľúbený je aj kompót alebo mandarínkový džús. Mandarínky môžeme aj vyprážať, alebo podávať so syrmi či s hlávkovým šalátom.

Foto: pixabay.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *