ČlánkyMagazínOvocie a zelenina

Moruša: stromová malina

Ak ste doteraz nepočuli o moruši, zaiste vás prekvapím. Moruša je pomerne zabudnutá rastlina, kedysi sa vysádzala okolo ciest a bola veľmi obľúbená. Tak čo sa teda stalo? Jednoducho upadla do zabudnutia. Dnes moruše už pri cestách nenájdete. Väčšinou rastú voľne v prírode, na lúke alebo okraji lesa.

Plody moruše majú valcovitý tvar, vážia 4 až 6 gramov a môžu dorásť až do dĺžky 4 centimetrov. Jeden strom dokáže urodiť 50 až 100 kg plodov moruše. Strom moruše dokáže prežiť aj viac ako storočie a je nenáročný na pestovanie. Moruša miluje slnko a dobre sa jej darí v teplom prostredí s priepustnými pôdami s dostatkom živín. V takýchto podmienkach vie narásť až do výšky 10 či 15 metrov, čo je naozaj obdivuhodná výška.

8425780342_368c97768d_zMoruša má aj mnohé iné názvy: morus nigra (latinsky), moruše (česky), mulberry/morus (anglicky), schwarze maulbeere (nemecky)

Ak by ste morušu chceli pestovať,(odstrániť) je vhodné okopávanie, zavlažovanie a hnojenie kompostom, no keďže sa jej darí vo voľnej prírode pomerne dobre, žiadna z týchto činností nie je nutná. Keby ste ju mali na záhradke, tak ju občas polejte. Našťastie morušu nenapádajú parazity.

Plody moruše a kôru je vhodné zbierať od júna do augusta, pričom listy na jar. Plody môžete jesť čerstvé aj sušené.

Využitie v kuchyni

Moruša je perfektná rovnako ako všetky ostatné, predovšetkým lesné,(odstrániť) druhy ovocia do kompótov, džemov a iných zaváranín. Pokojne z nej pripravte aj džús, sirup, ovocné víno, omáčku či pridajte do koláčov. V krajine, z ktorej moruša pochádza, sa kedysi dávno plody sušili a neskôr mleli na prášok. Ten slúžil ako náhrada cukru a robili sa z neho koláče či zákusky.

Moruša biela (M. alba) má pôvod v juhovýchodnej a strednej Číne. Do Európy sa dostala len pred pár storočiami a spoznáte ju podľa veľmi sladkých bielych až ružovkastých plodov. Biela moruša je tiež prospešná pre náš organizmus pričom pomáha pri artritíde, telesnej slabosti, očných chorobách a obnovuje nervový systém. Väčšie  uplatnenie nachádza v k4810448180_54fab7b7a9_zozmetike na bielenie pleti a odstránenie pigmentových škvŕn. Vyrábajú sa z nej krémy na pleť okolo očí, pre tónovanie a čistenie tváre. Džús z Bielej moruše môže pomôcť s rakovinou hrdla.

Červená moruša (M. rubra) má pôvod na juhu Severnej Ameriky. Často sa kríži s bielou morušou a je z moruší najvyššia. Plody obsahujú veľké množstvo organických kyselín ako napríklad kyselinu citrónovú či jablčnú a vitamíny C,B,K,A, a E. Tiež v nej nájdeme železo, draslík, horčík a mangán. Niektorí odborníci tvrdia že plody, listy a kôra zabraňujú starnutiu a pomáhajú pri mnohých chorobách.

Moruša čierna (M. nigra) je pravdepodobne z blízkého východu. V Európe sa rozšírila už pred vyše 1000 rokmi. Moruša čierna je najnižšia( 7 – 10 m) ale napriek tomu je husto rozkonárená. Čierna moruša je najcitlivejšia, najnáročnejšia a nepriaznivo na ňu vplýva chladné 4696604393_b34996cd48_qpodnebie. Aj moruša čierna má množstvo priaznivých účinkov na ľudský organizmus, ktorými sa môže pochváliť. Napríklad lieči infekcie močových ciest, ochorenia dýchacích ciest, epilepsiu, závraty, insomniu, depresiu, bodnutia hmyzom, kašeľ či nadmerné močenie. Moruša rovnako ako, napríklad šalvia, pomáha zahojiť rany na ďasnách. Prezreté plody sú vhodné pri zápche a nezrelé plody pri hnačke.

Ak teda máte príležitosť morušu pestovať alebo ochutnať, určite to využite. Výborne sladko chutí a pomôže vášmu telu.

Ilustračné foto: visualhunt.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *