ČlánkyMagazínOvocie a zelenina

Rakytník a jeho komplexné využitie

Dlhoročné a podrobné študovanie kríku rakytníka prinieslo svoje ovocie. Vedci skúmaním zistili, že sa z neho dá využiť úplne všetko. Od listov, cez kôru až po koreň.

Rakytník je ostnatý krík, ktorý dorastá až do výšky štyroch metrov. Vzhľad jeho bobúľ netreba nijako zvlášť predstavovať. Najbežnejšie ich možno vidieť v oranžovej farbe, no nájsť ich môžete aj v žltom alebo červenom sfarbení. Dokáže prežiť aj v drsných podmienkach, v piesočnatej pôde či na útesoch. Darí sa mu na pobreží západnej Európy, na území Škandinávie i Ázie. Táto nezvyčajná rastlina dokáže prežiť dokonca aj mráz a veľmi premenlivé počasie v Alpách, Kaukaze, Himalájach či Karpatoch.

Ako už bolo spomenuté, z rakytníka sa dajú využiť všetky jeho časti. Plody sú predovšetkým určené na priamu konzumáciu. Ak si bobule vysušíte, tak sa hodia aj na prípravu čaju. Výluh z bobúľ rakytníka podporí vaše trávenie, ale aj hojenie žalúdočnej sliznice. Okrem toho sú pomocníkmi pri rôznych zápalových procesoch a regulujú krvný obeh. V súčasnosti je stále viac ľudí, ktorí majú problém so zvýšenou hladinou cholesterolu. Konzumovanie surových bobúľ alebo pitie rakytníkového čaju týmto pacientom zaručene pomôže.

sea-buckthorn-440787_1280Z vysušených listov a konárov sa vytvárajú nálevy, ktoré eliminujú vírusové ochorenia ako je chrípka, nádcha či nachladnutie. Ak ste vystavení stresovým situáciám, alebo sa ocitáte v častých depresiách, pomôžu vám výťažky z listov rakytníka, a to z dôvodu, že sa v organizme premieňajú na serotonín.

Podľa viacerých a dlhoročných výskumov vedci dokázali, že výťažky kôry dokážu redukovať výskyt voľných radikálov v tele, a tak účinne bojujú s nádorovou aktivitou.

Ešte viac ako rakytníkový čaj je známy olej z tejto liečivej rastliny, ktorý sa získava dvoma procesmi. Na extrakty z rakytníka sa využíva buď sušenie cenných častí rastliny a následné spracovanie, alebo ich šetrné lisovanie za studena. Ak by bola úprava rakytníka tepelne dlhšia, mohlo by to mať za následok veľký úbytok takmer všetkých prospešných látok.  Olej z bobúľ obsahuje množstvo  vitamínu E, flavonoidov i karotenoidov. Prítomné sú aj nenasýtené a nasýtené mastné kyseliny. Olej zo semienok má najvyšší obsah nenasýtených mastných kyselín, ako aj vitamínu K. Olej z dužiny obsahuje vyvážený extrakt nasýtených a nenasýtených kyselín. Ako prevenciu môžete olej užívať ráno na lačno v dávke jednej čajovej lyžičky. Na vonkajšie použitie stačí natrieť problematické miesto aspoň dvakrát denne.

zdroj: naturalelixir.com
ilustračné foto: pixabay.com

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *