ČlánkyMagazínTopZaujímavosti a nápady

Zmrzlina: Pochúťka z minulých storočí

Lahôdka, bez ktorej si leto už nedokážeme predstaviť. Sladká zmrzlina je už niekoľko storočí osviežením a radosťou nielen pre deti, ale aj pre dospelých. Poznáme ju vo viacerých variáciách, napríklad ako klasický kopček na kornútku či ako mrazenú tortu alebo nanuky.

Zmrzlina kedysi a dnes

ice-cream-690403_1280Ak ste si mysleli, že táto mrazená dobrota je výmyslom nedávnej doby, ste na omyle. Jej začiatky sa datujú do obdobia starej Číny, Indie a taktiež starovekého Ríma. Na zmrzline si pochutnával dokonca samotný cisár Nero, ktorý posielal otrokov do hôr, odkiaľ mu mali priniesť sneh a následne ho dochutiť podľa želania. Práve takúto podobu mala niekdajšia zmrzlina. Prvé zmienky o skutočnej zmrzline, podobnej tej dnešnej, pochádzajú z Číny, kde dokázali 200 rokov pred n.l. pripraviť jemnú ryžovú mliečnu zmes, ktorá zabalená do snehu tuhla. Zmrzlina bola napríklad v 17. storočí natoľko obľúbenou, že anglický panovník Charles I. platil svojmu kuchárovi 500 libier ročne, len aby si svoj recept na studenú maškrtu nechal pre seba a nik iný by sa o nej nedozvedel. Ten pravý zmrzlinový boom nastal v 19. storočí, kedy začali vznikať prvé zmrzlinové kaviarne.

Kedysi sa zmrzlina vyrábala v mliekarni jedine spojením mlieka a smotany, no v súčasnosti je to aj inak. Väčšina zmrzlín je vyrobená v mrazniarniach, a to zmrazením krémov z rastlinných tukov. Dôvodom je aj to, že tieto rastlinné oleje a tuky sú lacnejšie. Príchute od výmyslu sveta to stále zachránia a lákajú nás bez ohľadu na to, z čoho a akým spôsobom je zmrzlina vyrobená.

Neodmysliteľnou súčasťou je aj kornútok, ktorý vznikol celkom kurióznym spôsobom. Bolo to v roku 1904 v Amerike, kedy sa jedného dňa stala zmrzlinárovi pri stánku dosť nepríjemná vec. Pri predávaní mu došli misky, do ktorých servíroval kôpky zmrzliny. Všetko zachránil predavač od vedľa, ktorého sortiment tvorili torty. Keď videl, čo sa stalo, vzal rozum do hrsti a jednoducho zroloval tortovú oblátku. Jeho patent sa okamžite ujal a zmenil spôsob konzumovania  lahodnej zmrzlinovej pochúťky od základov.

Výroba domácej zmrzliny

ice-cream-1440835_1280Nemusíme si po ňu chodiť len do zmrzlinových stánkov. Môžeme si ju vytvoriť aj sami doma. Najjednoduchšie je použiť zmrzlinovač, ktorý je v súčasnosti na trhu k dispozícii za skvelé ceny a zaručí vám výbornú zmrzlinu s vami vybranou príchuťou za pár minút. Ak ste doma, máte na ňu chuť, no nemáte tohto pomocníka, nemusíte zúfať. Rovnako dobrú zmrzlinu vytvoríte aj použitím smotany na šľahanie, cukru, vajíčka a ovocia či inej ingrediencie. Stačí, ak všetko potrebné zmiešate a necháte v mrazničke počas noci. Nebude síce taká nadýchaná ako zo stroja, ale určite vás ochladí a poteší.

Zaujímavosti o zmrzline

  • na zlízanie jedného väčšieho kopčeka zmrzliny vám treba približne 50 líznutí,
  • zmrzlinovými experimentátormi sú Japonci, ktorí posunuli tento ľadový dezert na vyšší level – produkujú zeleninové, chobotnicové či ustricové príchute,
  • na slávnostiach známeho českého piva sa ponúka zmrzlina s príchuťou piva, určená len pre dospelých, a to z dôvodu až 75 % obsahu tohto alkoholického nápoja,
  • jeden z piatich ľudí zdieľa svoj kopček zmrzliny aj so svojim domácim miláčikom,
  • zmrzlina sa odporúča pri zápaloch hrdla a ústnej dutiny.

foto: pixabay.com

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *